Wandelingen
Stadswandeling

Stadswandelingen
Het Maaslandgilde organiseert stadswandelingen onder leiding van een stadsgids.  In het zomerseizoen zijn dat wandelingen op vaste tijdstippen. Op aanvraag kunnen stadswandelingen op andere tijdstippen gemaakt worden.
Klik hier voor een overzicht en meer informatie.

 

 Samenspraak
samenspraaknieuw
Samenspraak
brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen.

 

 Creatief
stekenh
Creatief
In groepen samen creatief bezig zijn met schilderen, beeldhouwen of breien.

 

 Conversatie
algemeen
Conversatie in een andere taal
Wilt u converseren in een ander taal, dat kan bij het Maasland Gilde. Momenteel zijn er groepen in de talen Duits, Engels, Frans en Spaans. Het is mogelijk u bij zo'n groep aan te sluiten.
Klik hier voor meer infomatie.
 

 

3 mei 2019 Wandeling langs struikelstenen o.l.v. Conny Leijten

Christelijke kerken zijn in strikte zin een variant van de joodse geloofsgemeenschap. Er kan en mag dus eigenlijk geen tegenstelling bestaan tussen jodendom en christendom. Dat het anders was bewijst een hele geschiedenis van antisemitisme. Het Tweede Vaticaans Concilie spreekt over de joodse geloofsgemeenschap als over onze zusters en broeders. In de kerken van de Reformatie wordt de eenheid van Eerste en Tweede Testament beleden. Een christen heeft joodse wortels.

De stad Oss heeft een groots joods verleden. Namen als Zwanenberg en van de Bergh herinneren ons aan hen. Als werkgevers waren deze mensen belangrijk voor de grotendeels arme katholieke bevolking. Zij schiepen immers werkgelegenheid. In de zomer van 1942 telde de joodse bevolking in Oss 364 personen. Na de oorlog waren dat er nog geen 80 meer. Zes mensen overleefden de kampen en keerden terug. In Oss liggen 263 zogenaamde struikelstenen voor het laatste woonadres van de 263 mensen die zijn weggevoerd en nooit terugkwamen. Struikelstenen hebben een messing plaatje met naam, geboortedatum, datum van wegvoering en plaats en datum van overlijden. Hen gedenken zal ons tot zegen zijn.

De Raad van Kerken Oss organiseert voor geïnteresseerde mensen op 3 mei een wandeling langs een aantal struikelstenen. We beginnen om 19.30 uur in Hotel Wilhelmina tegenover het station. Vandaar wandelen naar een aantal struikelstenen waar Conny een nadere toelichting bij geeft. Teruggekomen bij Hotel Wilhelmina (rond 20.15), geeft Conny ons een presentatie “Achter de struikelstenen van Oss” en laat ze ons een film zien over de joods bevolking in Oss in de oorlog. Daarna vertelt zij ons aan de hand van foto’s over de lotgevallen van een aantal joodse families. Na afloop is er gelegenheid om van gedachten te wisselen over wat we deze avond gehoord, gezien en gevoeld hebben.

Dit avondprogramma zelf (wandeling, film, verhaal etc) is kosteloos, maar u wordt wel verzocht zich voor deelname aan te melden via th.breuring@planet.nl of op 0412 492784.

Raad van Kerken Oss.