Muziek in de Wellen

Jan in ’t Veld, vrijwilliger namens het Maasland Gilde Oss
Maandagmiddag vanaf 14.00 uur zitten zestien bewoners van verzorgingshuis De Wellen bij elkaar. Ze zijn vanuit hun kamer op eigen houtje gekomen, soms met de rollator, of ze zijn gebracht in een rolstoel.
Voor hen staat Jan in ’t Veld. Op deze middag verzorgt Jan muziek voor deze dementerende ouderen en op het programma staat het beluisteren van klassieke muziek. Op onderhoudende en rustige wijze en bovendien soms met een kwinkslag geeft Jan uitleg over de nummers die volgen.
Hij vertelt allereerst over een bijna brand bij het Mariabeeld, waardoor de leiding van het verzorgingshuis heeft besloten dat voortaan alleen elektrische waxinelichtjes het beeld mogen verlichten. Heel toepasselijk heeft Jan voor het Avé Maria gekozen als eerste nummer. Bewoners mogen meezingen of neuriën als ze dat willen.
Jan vertelt over zijn recente reis naar Tanzania. Hij heeft daar promotiewerk gedaan voor in sterkte verstelbare brillen, een uitvinding van zijn zoon. Vervolgens is één in Tanzania veel voorkomende vissoort de aanleiding voor de keuze van het tweede muziekstuk.
Omdat Jan veel reist, kent hij ook veel verhalen en de bewoners hangen aan zijn lippen als hij over zijn ontmoeting met kroonprins Willem Alexander vertelt tijdens de wereldtentoonstelling in China. Uit het aldaar bezochte concert heeft Jan een vrolijke wals gekozen. Wanneer Luiciano Pavarotti het 'O, Solé Mio' zingt en daarna een Cd van Johan Strauss aan de beurt is, zien we steeds meer stralende gezichten bij de aanwezigen.
En als na meer dan een uur luisteren het einde wordt aangekondigd, is er applaus voor Jan. Dan blijkt dat muziek dementerende mensen echt kan opvrolijken.
Aangenomen wordt dat klassieke muziek ook een stimulerende invloed heeft op de werking van hersenen. Genoeg redenen om te stellen dat de muziekmiddag een heel nuttige activiteit is. Wilt u ook vrijwilligerswerk gaan doen? Kijk eens op onze site www.maaslandgildeoss.nl