Beschrijving Virtuele Wandeling (door Arno van Orsouw)

Virtueel: Iets wat niet echt is, maar wel echt lijkt of wat slechts denkbeeldig is

In 2011 heeft het Maasland Gilde een bedrag van het Oranje Fonds gekregen om multimedia-apparatuur aan te kopen. De motivatie naar het Oranje Fonds toe was: Door gebruik te maken van de mogelijkheden van pc en beamer kunnen we in verzorgingstehuizen en op andere locaties mensen van de cultuur van Oss laten genieten. Met name mensen die slecht ter been zijn kunnen zonder van hun stoel te komen op deze manier toch “virtueel” door Oss wandelen.
Het aankopen van oude foto’s van het stadsarchief te Oss is destijds door een schenking van de Rabobank mogelijk gemaakt.
Heel vaak hoor je een gids of medewerker van het Stadsarchief zeggen; “gelukkig hebben we de foto’s nog”. Dat is dan ook het bijzondere bij gebruik van multimedia, je kunt zowel de nieuwe als de oude situatie laten zien.
Een bijkomstigheid, waar overigens volop gebruik van wordt gemaakt, is de inzet van deze apparatuur en foto’s voor patiënten die lijden aan een vorm van dementie. Met name de instellingen van Brabant Zorg maken hier gebruik van. Patiënten met dementie weten door beschadiging van hun korte termijngeheugen van vandaag en gisteren niet zoveel. Maar des te meer van vroeger toen ze nog jong waren. Door een vorm van groepsgesprek en het gebruik van de foto’s worden hun hersenen gestimuleerd en hebben ze bovendien een leuke middag.

In het begin werd enkel gebruik gemaakt van een laptop, beamer en projectiescherm. Nu hebben we soms de luxe om de laptop op heel grote multimediaschermen / tv’s aan te sluiten.
De locatie is niet gelimiteerd, het kan een huiskamer zijn bij mensen thuis die een familiefeest houden. Het kan ook een festiviteitenzaal zijn. Het grootste aantal “kijkers” ooit was in zaal Merx Berghem, daar waren 250 mensen aanwezig. Overigens hadden we daar twee beamers aan de laptop gekoppeld en ook twee schermen in gebruik. Hierdoor kon iedereen goed zien.
Er is een standaard virtuele wandeling door het centrum van Oss. Op verzoek kan een aangepaste versie worden vertoond. Zoals over de geschiedenis van Oss, de industrie, de Beerse Maas. Voor patiënten met dementie zijn beschikbaar een wandeling door Oss, wonen toen, en sinds kort ook de belevingskoffers van de Dementheek van de Bibliotheek, met o.a. andere straatbeeld en industrie.