19-1-2018 Nieuwjaarswandeling Stuifduinen en Klompven 

19januari2018
Lang geleden was Herperduin een zandvlakte, die steeds groter werd. Bij harde wind stoof het zand steeds verder, zodat Herpen dreigde onder te stuiven. Maar het zand werd door de aanplant van bomen getemd.
Startpunt: parkeerterrein Kriekeput (Schaijkseweg)Startpunt

6-4-2018 Ossemeer / Hertogswetering

6april2018
Ossermeer of Oude Zwembad? Beide namen worden gebruikt en dat klopt ook. Maar daar zit wel een verhaal achter. Nu is het een natuurgebied met veel vogels.
Startpunt: Parkeerterrein oude zwembad ( Macharense weg) 

18-5-2018 Natuurontwikkelingsgebied Hemelrijkse waard

benedendijkDe Maas heeft meer ruimte nodig als het verwachte hoge water nog hoger zal worden. Er is nu een mooi natuurgebied gemaakt waar het hoge water veilig terecht kan.

Startpunt: Vanaf Oijen de dijk richting Lithoijen volgen, parkeren op het parkeerterrein bij de uitkijktoren.
N.B. Het startpunt is per fiets eenvoudig te bereiken m.b.v. knooppunten. Start in Oss bij knooppunt 74 en fiets opeenvolgend naar knooppunten  73, 5, 6, 7 en 8. Bij 8 richting 4 volgen tot de uitzichttoren.

13-7-2018 Wandelen rond de Putwielen en Hamelspoel

13juli2018nEen oude Maasarm, de Hertogswetering, een vistrap, een ecologische verbindingszone. Genoeg te zien in dit alleen bij vissers bekende natuurgebied.

Startpunt: Parkeerplaats langs de Hertogsstraat (nabij het kruispunt met de dorpenweg N277).

7-9-2018 Natuurgebied Gat van de Dam

15september

In het buitengebied van Lithoijen ligt aan de Hertogswetering een onbekend natuurgebiedje dat door het waterschap Aa en Maas is ontwikkeld. Het deed vroeger dienst als stortplaats van bermmaaisel uit de voormalige gemeenten Lith en Oss. Tegenwoordig groeien er diverse planten en zijn er meerdere vlindersoorten maar ook watervogels te zien.

Startpunt: De Polkenhoefstraat is vanuit Oss te bereiken door op de Gewandenweg even voorbij de Hertogswetering rechtsaf te slaan. Daarna de haakse bocht naar rechts volgen en vervolgens vlak voor de haakse bocht naar links parkeren.

19-10-2018 Vogelkijkhut en Kraayenbergse plassen

19oktober2018
Vele jaren is er bij Cuijk gegraven naar zand en grind. Nu zijn de meeste plassen ingericht voor recreatiedoeleinden, maar wij gaan naar een speciaal ingerichte plas voor de natuur. Alles is te bekijken vanaf de vogelkijkhut aan de weg van Gassel naar Geest.

Startpunt: Vanwege veranderingen in de situatie wordt het startpunt later gepubliceerd.

16-11-2018 Schaijkse hei

16nov2018Aan de rand van de Maashorst is er veel variatie. Aangeplante bospercelen, akkers, zandputten en natuurlijk de Schaijkse Hei. Mogelijk zien we daar de Exmoor pony┬┤s.

Startpunt: bij knooppunt Paalgraven richting Grave (N324). Na iets meer dan een kilometer rechtsaf de Palmstraat in. Daarna eerste straat rechts en daar parkeren.