Wandelingen
Stadswandeling

Stadswandelingen
Het Maaslandgilde organiseert stadswandelingen onder leiding van een stadsgids.  In het zomerseizoen zijn dat wandelingen op vaste tijdstippen. Op aanvraag kunnen stadswandelingen op andere tijdstippen gemaakt worden.
Klik hier voor een overzicht en meer informatie.

 

 Samenspraak
samenspraaknieuw
Samenspraak
brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen.

 

 Creatief
stekenh
Creatief
In groepen samen creatief bezig zijn met schilderen, beeldhouwen of breien.

 

 Conversatie
algemeen
Conversatie in een andere taal
Wilt u converseren in een ander taal, dat kan bij het Maasland Gilde. Momenteel zijn er groepen in de talen Duits, Engels, Frans en Spaans. Het is mogelijk u bij zo'n groep aan te sluiten.
Klik hier voor meer infomatie.
 

 

arno
De schuilkelder is gebouwd tijdens de Koude Oorlog, de periode na de Tweede Wereldoorlog waarin de spanning tussen oost en west hoog opliep. “De regering vond dat mensen die thuis niet konden schuilen schuilgelegenheden geboden moesten worden”, vertelt stadsgids Arno van Orsouw. In de Koude Oorlog was er vooral angst voor een aanval met kernwapens waarbij radioactiviteit vrijkomt. De met beton gebouwde schuilkelder biedt hiertegen bescherming.

En zo werd er een schuilkelder gebouwd die plek biedt aan 3800 Ossenaren. De schuilkelder beschikt over een douche, toiletten en bedden. Ook zijn er installaties en andere voorzieningen, zoals een luchtfilter die chemische en biologische besmettingen uit de lucht filteren. Daarnaast beschikt de kelder over een aggregaat die elektriciteit op wekt en ventilatie om ervoor te zorgen dat de warme temperatuur in de kelder ietwat wordt teruggebracht naar 27 graden.

Juist de installaties maken de schuilkelder volgens Van Orsouw zo bijzonder. “De installatie is nog 100 procent intact, maar dat niet alleen. Het is de hele geschiedenis van de bouw en de politiek in Oss. De SP begon met het woord atoomschuilkelder. Zij vonden dat je 2,4 miljoen gulden beter kon besteden om huizen te bouwen.”

De schuilkelder bood plek aan 3800 Ossenaren, maar door afname van de dreiging is de schuilkelder nooit gebruikt. Misschien is dat maar goed ook. Mocht de schuilkelder daadwerkelijk gebruikt gaan worden geldt de regel 'wie als eerst komt, wie als eerst maalt'. "Als het echt nood zou zijn, dan moest de deur nog ruim 36.000 mensen tegenhouden. Dat zou wilde taferelen opleveren bij de ingang, want wie mag er wel in en wie niet?", aldus Van Orsouw. 

Het verhaal van de SP en andere verhalen zijn gebundeld in een boek over de schuilkelder. Het boek is vanaf donderdag de koop bij het stadsarchief. Ook staat de schuilkelder deze maand centraal in de Maand van de Geschiedenis.