Wandelingen
Stadswandeling

Stadswandelingen
Het Maaslandgilde organiseert stadswandelingen onder leiding van een stadsgids.  In het zomerseizoen zijn dat wandelingen op vaste tijdstippen. Op aanvraag kunnen stadswandelingen op andere tijdstippen gemaakt worden.
Klik hier voor een overzicht en meer informatie.

 

 Samenspraak
samenspraaknieuw
Samenspraak
brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen.

 

 Creatief
stekenh
Creatief
In groepen samen creatief bezig zijn met schilderen, beeldhouwen of breien.

 

 Conversatie
algemeen
Conversatie in een andere taal
Wilt u converseren in een ander taal, dat kan bij het Maasland Gilde. Momenteel zijn er groepen in de talen Duits, Engels, Frans en Spaans. Het is mogelijk u bij zo'n groep aan te sluiten.
Klik hier voor meer infomatie.
 

 

 De Sleutel 20 juni 2016

Stadsgids Arno: "Oss mag er wezen"

Stadsgids Arno

Arno is stadsgids bij het Maasland Gilde. "Voor de stadswandelingen zouden we graag ons team uitbreiden", vertelt hij.

OSS - Wie het Osse stadscentrum bezoekt kan er groepjes wandelaars ontdekken die onder leiding van een stadsgids meer te weten willen komen over de historie van Oss. Een van die gidsen is Arno van Orsouw. Al 10 jaar verzorgt hij voor het Maasland Gilde Oss en omgeving stadswandelingen.

Door Dick Hubertus

Hij vertelt: "Ik vind het heerlijk om te doen. Ik geniet van de omgang met mensen en vind het interessant om bezig te zijn met de Osse historie. Ik lees er veel boeken over en als ik iets niet weet dat vraag ik het aan Jan Ulijn, de 'godfather' van de Osse historie. Samen met Gerrit Eijsvogels, de pioniers van de stadswandelingen. Onderwerpen die tijdens de ongeveer 2 uur durende wandelingen voorbij komen zijn onder nadere het Osse industriƫle verleden, zoals dat van Van den Bergh & Jurgens en Bergoss. Maar ook de Bende van Oss, de Grote Kerk en andere markante gebouwen worden bezocht."

Straatnamen
"Interessant is verder om te vertellen over de algemene geschiedenis van de stad", gaat Arno verder, "zoals de stadsbrand van 1751 toen nagenoeg de hele stad afbrandde en zelfs de brandweer uit Den Bosch kwam blussen. Leuk is om aan de hand van de straatnamen zaken te belichten. Zo is de naam Koornstraat niet afgeleid van koren op een akker, maar van het koor van de Grote Kerk, waar die straat op uitkomt."

Bevrijding
Arno van Orsouw vervolgt: "De Monsterstraat is genoemd naar het bemonsteren van de paarden die werden aangeboden op de paardenmarkt. Oss had tot de Tweede Wereldoorlog de grootste paardenmarkt van Nederland. Er stonden gemiddeld 1500 paarden. En ja, door de jammerlijke afbraakdrift uit het verleden vallen tijdens de wandelingen ook vaak de woorden: 'hier was' en 'hier stond'. Toch blijft er nog veel moois en interessants te zien. Een thema dat ik ook heel interessant vind is Oss tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 19 september is het 75 jaar geleden dat Oss is bevrijd. Ik ben daar een boek over aan het schrijven voor het Stadsarchief. Het komt ook online en tevens beschikbaar voor de scholen."

Team uitbreiden
Het Maasland Gilde onderhoudt een warme band met het Stadsarchief. Arno legt uit: "We werken intensief samen en wisselen kennis uit. Ik verzorg voor het archief en de bibliotheek ook lezingen over de historie van Oss. Voor de stadswandelingen zouden we graag ons team uitbreiden. We hebben nu elf heren en drie dames. Graag zouden we in contact komen met aspirant gidsen. Belangstellenden worden door ons opgeleid en begeleid. Ook krijgen zij de Stadswandelingen Gids met veel info over de Osse historie."

Voldoening
Over het 'vak' van stadsgids zegt Arno: "Je krijgt er veel voor terug. De mensen komen voor een dagje uit. Daarom moet je ze niet alleen kommer en kwel voorschotelen, maar de geschiedenis op een gezellige manier brengen. Het gaat er ons ook om de gemeente Oss op een positieve manier te promoten. Oss mag er best wezen. Op het gebied van cultuur en industriƫle ontwikkeling gebeurt er veel. En als je als gids na een wandeling te horen krijgt: 'We hebben een leuke dag gehad en een hoop opgestoken', geeft dat voldoening."

Aanmelden
Het Maasland Gilde is een vrijwilligersorganisatie met als motto: Vrijwilligers delen kennis, kunde en ervaring, belangeloos voor hen die daar interesse in hebben. Behalve de stadswandelingen verzorgt het Gilde ook virtuele wandelingen, natuurwandelingen, conservatie in vreemde talen, tekenen, schilderen en beeldhouwen en het 'Samenspraak' om niet-Nederlandstaligen te helpen met onze taal en cultuur. Wie belangstelling heeft om gids te worden, kan zich aanmelden via maaslandgildeoss.nl