Wandelingen
Stadswandeling

Stadswandelingen
Het Maaslandgilde organiseert stadswandelingen onder leiding van een stadsgids.  In het zomerseizoen zijn dat wandelingen op vaste tijdstippen. Op aanvraag kunnen stadswandelingen op andere tijdstippen gemaakt worden.
Klik hier voor een overzicht en meer informatie.

 

 Samenspraak
samenspraaknieuw
Samenspraak
brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen.

 

 Creatief
stekenh
Creatief
In groepen samen creatief bezig zijn met schilderen, beeldhouwen of breien.

 

 Conversatie
algemeen
Conversatie in een andere taal
Wilt u converseren in een ander taal, dat kan bij het Maasland Gilde. Momenteel zijn er groepen in de talen Duits, Engels, Frans en Spaans. Het is mogelijk u bij zo'n groep aan te sluiten.
Klik hier voor meer infomatie.
 

 

De Sleutel 29 mei 2019

Gerrits fascinatie

gerrits fascinatie

Gerrits fascinatie voor atoomschuilkelder
Plek voor vierduizend Ossenaren

Nu de oorlogsretoriek van landen als Iran, Noord-Korea, Rusland en de VS steeds heftiger wordt zijn er op het politieke wereldtoneel zorgen over een nucleaire escalatie. Tijdens de Koude Oorlog van 1945 tot 1989 was dat nog vele malen erger en kwam die dreiging vanuit de Sovjet Unie. Destijds reden genoeg voor het Osse gemeentebestuur om in 1986 aan het Heschepad, onder de huidige Coop supermarkt, een atoomschuilkelder te realiseren. Zo'n vierduizend mensen konden er in geval van nood twee dagen lang een veilige plek vinden.

Door Dick Hubertus

In die jaren hanteerde de regering een ruimhartig subsidiebeleid om door heel Nederland atoomkelders te laten aanleggen. In het geval van Oss betekende dat een rijkssubsidie van ruim 1 miljoen euro. De gemeente Oss hoefde slechts 10.000 euro bij te dragen. Na wat geharrewar in de gemeenteraad ging men overstag.
Aan burgemeester Eppo van Veldhuizen de eer de atoomkelder te openen. Op de hem gestelde vraag wie er als eersten in mochten antwoordde hij laconiek: "Wie het eerst komt, het eerst maalt." En op de vraag hoe het met het eten geregeld was, zei hij: "Er is boven de kelder een supermarkt."

Techniek boeit
Gids Gerrit Eijsvogels vertelt: "Samen met voormalig stadsgids Jan Ulijn ben ik vanaf 2000 bezig geweest om de schuilkelder open te krijgen voor excursies. Burgemeester Dijkstra was niet erg enthousiast, maar zijn opvolger Herman Klitsie gaf uiteindelijk in 2006 toestemming. De kelder moest helemaal worden schoongemaakt omdat vandalen er autobanden hadden aangestoken en alles onder het roet zat. Als oud-docent werktuigbouwkunde ben ik geïnteresseerd in techniek en heeft deze kelder me altijd geboeid."

Bescherming tegen straling
Al lopend door de kelder blijkt Gerrit (82) een gepassioneerd verteller. Opvallend is inderdaad de grote hoeveelheid techniek die er in verwerkt is om een verblijf van een paar dagen voor vierduizend mensen te faciliteren. Werkelijk aan alles is gedacht zoals sanitaire voorzieningen, schone lucht en drinkwater. Bij de ingang wijst Gerrit op een enorme betonnen deur op rails die de kelder hermetisch kan afsluiten. Hij legt uit: "De kelder was niet bestand tegen een atoombom, maar bood alleen bescherming tegen straling. Daartoe kon er in de hele ruimte iets overdruk worden gerealiseerd waardoor je radioactieve stofdeeltjes buiten kon houden."

Duizenden liters diesel en water
Gerrit Eijsvogels vervolgt: "Mensen die buiten mogelijk al besmet waren geraakt moesten in een aparte ruimte eerst een koude douche nemen. Door koud water sluiten de huidporiën en kan atoomstof je lichaam niet binnendringen. De besmette kleding werd vervolgens in een koker gestort en later verbrand. Deze personen kregen dan een overall te dragen. Er waren ook tweehonderd veldbedjes beschikbaar voor ouderen, zieken en kinderen." In de machinekamer zien we een noodaggregaat voor de elektriciteitsvoorziening. Deze kon draaien op 12.000 liter diesel die in de tank zat die er naast staat. Voor de drinkwatervoorziening komen we in een ruimte met een bassin met een capaciteit van 20.000 liter drinkwater.

Ingenieus
Gerrit legt uit: "Als het drinkwater van het net niet meer te gebruiken was, kon men overschakelen op het water uit een eigen bron. Een circulatiesysteem hield het water in beweging om het fris te houden. Ook voor de voorziening van zuivere lucht had men een ingenieus systeem bedacht. Besmette lucht van buiten werd eerst door twee enorme bakken van een meter dik gemalen grind gepompt om te zuiveren. Vervolgens werd de lucht gekoeld tot 15 graden Celsius en vervolgens middels een enorme ventilator weer de kelder in geblazen."

Aanmelden voor een excursie door de atoomschuilkelder kan via de website maaslandgildeoss.nl.