Wandelingen
Stadswandeling

Stadswandeling
Van mei t/m september wordt op de eerste woensdag van de maand, een stadswandeling onder leiding van een gids gemaakt. Dat kan na afspraak ook op andere tijdstippen.

 

 Samenspraak
samenspraak02
Samenspraak,
brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen.

 

 Conversatie
conversatie
Conversatie
In de conversatiegroepen van het Gilde spreken de deelnemers met elkaar in de "vreemde" taal om die te oefenen.

 

 Overige aktiviteiten
 • kalligrafie
  Kalligrafie

  Zelf schoonschrift leren gebruiken.

 • Muziekluisteren
  Muziek luisteren

  Samen naar muziek luisteren.

 • Schilderen
  Tekenen Schilderen

  Samen tekenen of schilderen.

 • Natuurwandeling
  Natuurwandeling

  Samen natuurwandelen o.l.v. een gids.

 • Stitch & Bitch
  Stitch & Bitch

  Samen breien in een groep.

 • Hobby
  Een hobby

  Samen plezier hebben aan een hobby.


Stitch & Bitch

Breien is weer hot

Iedere eerste woensdagmiddag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur in de ontmoetingsruimte van de serviceflat Sterrebos te Oss.

Geschreven door Kees Dings

Wie denkt dat breien uit de tijd is, kijkt op van de vele ‘hits’ op zoekmachine Yahoo. Liefst 1.580.000 op het werkwoord breien! Maasland Gilde in Oss speelt hier op in met het breicafé Stitch & Bitch. “Lekker breien en kletsen en zo op ontspannen wijze zelf een kledingstuk maken ”, vertelt Joke Remmen uit Oss. Zij heeft op verzoek van het Gilde het initiatief genomen.

Joke, in 1950 in Lith geboren, breit al vanaf haar vierde jaar. Ze vindt het ontspannend. Noemt als ijkomend voordeel dat je een kledingstuk maakt dat niemand anders heeft. Een trui, vest, muts, baret, of das. Altijd origineel. “Ik brei wat ik maar leuk vind en anders ontwerp ik zelf wel iets”. Op verzoek van het Maasland Gilde promoot zij op de laatste 55-plus beurs in Oss Stitch & Bitch. “Omdat ik een enthousiaste breister ben. Ik wil mensen, die breien leuk vinden, bij elkaar brengen zodat ze elkaar kunnen helpen bij probleempjes en ideeën kunnen opdoen. Maar het gaat vooral om ontspannen breien en lekker kletsen. Iedereen is welkom van jong tot oud”. “De groep is zelf verantwoordelijk. Ik ben geen voorzitster en geef geen les. Het is de bedoeling dat de groep, ook als ik er niet bij ben, bij elkaar komt om te breien. Iedereen moet zelf een breiwerkje meebrengen en zelfstandig kunnen werken. Er is geen juf die lesgeeft. Ik ben gewoon een van de breisters”.
Het idee voor Stitch & Bitch komt uit Amerika. “Het is daar is echt een breicafé”, zegt Joke. “De deelnemers gaan na het werk met hun breiwerkje lekker in een café zitten breien en kletsen. Het kost niets en je leert er mensen kennen. De inloop is vrijblijvend en ook hoe lang je blijft. Ik had hier het idee dat dames, want dat zijn de meeste breisters, niet zo snel een café binnenlopen en vooral niet als je alleen bent”. Aanmelden en informatie: Maasland Gilde Oss, 0412-653249 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.